Tuesday, January 13

Asustatud saar...

...ehk Обитаемый остров
 
Sa kas armastad Strugatskite loomingut, ei mõista seda või elad mitte-nii-õndsas teadmatuses selle olemasolust. Fjodor Bondartšuk, varasemalt tuntud eelkõige ülihea filmi 9. rood ehk 9 POTA režissöörina, kahtlemata armastab, vastasel juhul poleks ta enda õlule võtnud pretensioonikat ülesannet Strugatskite samanimelist romaani kaadrisse jäädvustada. 
Hästi, näitlejate tegelaskujud jäid kahetsusväärselt keskpärasteks. Olgu, visuaalsed efektid polnud nn Hollywoodi tasemel. OK, tegevustikus puudus oodatud intensiivsus.
110 minutit seab teatavad piirangud. Näitlejad ja režissöör on tasemel. Mis siis juhtus?
Ma ei ütleks, et tegevusliin aeglane ja veniv olnuks, otse vastupidi. Oletan, et tegelaskujude sügavus sai kannatada just tegevuse edastamise nimel. Võimalik, et teist filmi vaadanuna on mulje terviklikum. Mida aga ütlema pean, on see, et visuaalselt pakkus see film mulle tõelist naudingut. IMDBs ja Postimehes ja muudes erudiitide kogukondades võivad ju haritud ja vähemharitud, toredad ja veel toredamad kriitikud kommenteerida, kui kohutavad visuaalsed efektid ikkagi olid ja kuidas 40 mln dollarit sellise filmi eest puhas priiskamine oli - oleks võinud ka kümme korda väiksema summaga hakkama saada. Mina seisan endiselt oma arvamuse juures: visuaalselt oli film hämmastavalt terviklik, kaameratöö (nurgad) üle nurisesin vaid paaris kohas ja mis puutus efektidesse, siis mina jäin rahule.
Kriitikute jaoks tekib aga küsimus, mis eesmärgiga film lõpuks tehti? Kui loodeti luua nn blockbuster, siis võinuks ju kogu raha efektide ja actioni alla panna; kui eesmärk oli aga Strugatskite Sarakši edastamine, oleks võinud dialoogidele palju enam rõhku pöörata ja visuaalset vähemaks jätta. Tundub, et režissöör tahtis filmiga saavutada mitmekülgset edu ning nii juhtuski, et paljude arvates pole ei liha ega kala. Isikliku lõpphinnangu annaksin siiski teise osa vaatamise järgselt, kuna ennustamist ei harrasta. Asi, mis väärib eraldi mainimist: massistseenid olid väga mõjusad ning võimsad ja jäin nendega ülimalt rahule. Give it a shot.

Küllalt filmist, raamat on veel parem. V-b mingi hetk annan põgusa ülevaate Strugatskitest, aga selleks pean eraldi aega võtma. Igatahes, soovitan soojalt erinevate teostega tutvuda. Tõlgitud nii eesti kui inglise keelde ja kättesaadavad vastavalt raamatukogust või internetist.


No comments: